söndag 27 december 2009

Trubbel....

Ungdomar och barn som flyttar ofta och aldrig får stabilisera sig på en plats har väll antagligen större chans att hamna snett senare i livet, eller ja, även som tonåring. Antagligen är det då allt går utför för dessa ungdomar.
Min teori om detta är att dessa barn aldrig fick känna trygghet! Speciellt om barnet hela tiden ska byta skola, hitta nya vänner och samtidigt växa upp till en trygg och självständig vuxen. Det går inte direkt ihop.
Vuxna ( föräldrar i detta sammanhang) som hela tiden flyttar rundor är antagligen ganska osäkra själva, har dom sedan ett barn som tvingas flytta med hela tiden, så för föräldrarna automatiskt över osäkerheten på barnet.
Får sedan föräldern för sig att flytta till ett litet "alla känner alla" samhälle så går det bara mer utför, för där blir ungen nästan garanterat utstött. Inte fan hjälper det barnet på vägen till självsäkerhet.
Till slut gör väll barnet som vid detta slaget blivet tonåring vad som krävs för att inte vara utanför. Ungdomen vill skaffa sig respekt, och det gör den genom att börja vara kaxig, börja missköta skolan, bråka med folk, röka, droga, och börja dricka.
Ungdomen sätter på en mask, men egentligen är han/hon riktigt osäker på vem hon/han själv är. Tillslut får föräldrarna reda på det, o allt blir ännu värre.
Vem vet, kanske går det så långt att ungdomen hamnar på ett behandlingshem.
Kanske räcker det inte med ett hem, han / hon hamnar på ett till, o ett till, på en massa olika ställen. Tillslut är ungdomen så psykiskt förstörd att han/hon aldrig kommer kunna ha ett normalt liv.....

fredag 25 december 2009

Mellandagsrean

Och nu mina damer och herrar! Nu börjar den! Mellandagsrean, den som vi alla väntat på.
Och visst är den givande, folk shoppar loss som aldrig förr och butikerna tjänar mer pengar än vad de hade gjort om de inte haft rean.
Men en sak har jag tänkt på.
Jag är 16 år och har inte så värst mycket pengar. Jag har så att jag klarar mig, men oftast blir det inte så mycket över när månaden är slut. Jag har, trots mina fördomar om julen och julklappar, köpt en hel del själv i år. Vilket betyder att en hel del pengar bara försvann. Idag så pratar jag med min bästa vän och syster, och vi bestämmer oss för att gå på mellandagsrean imorgon, men när jag kollar i plånboken upptäckte jag att jag praktiskt taget är pank, och då kan man ju fråga sig varför mellandagsrean är placerad efter julen och inte innan. Den skulle såklart inte heta mellandagsrea då, men butikerna hade ändå tjänat lika mycket, om inte mer. Jag menar, nu finns det mängder av studerande, som knappt har några pengar kvar. En del får såklart i julklapp, men inte alla.
Synd om oss..

söndag 20 december 2009

Klimat mötet i Köpenhamn

"Syftet med mötet, som äger rum i Köpenhamn 7 till 18 december, är att världens länder ska enas om åtgärder som kan bromsa den globala uppvärmningen.15.000 delegater från 192 länder deltar. Huvudfrågan är hur mycket utsläppen av så kallade växthusgaser ska minskas. Annat som är tänkt att ingå i uppgörelsen är: anpassning till klimatförändringens effekter, utveckling av klimatvänligt teknik och finansiering av åtgärderna (framför allt ekonomiskt stöd från rika till fattiga länder)." (http://www.dn.se/nyheter/klimatmotet/klimatmote-i-kopenhamn-snabbguide-1.984507)

Tänk att alla dessa högt uppsatta män, från vadå? Typ hela världen, ska samlas i en stad i ett land. Förstår ni hurmycket pengar det går åt bara för att dom ska vara där? Det är mat, husrum och transport. Jag menar, de flesta kom väll dit med flyg? Eller? Inte nog med pengarna det går åt som man kunde hjälpa fattiga länder med ( som tydligen var ett av deras mål med mötet), bara genom deras flygtripp till Danmark bidrar de till att förstöra klimatet. Det är inte direkt så att de åkte i ett o samma flyg allihopa, nej, ett plan för var och en för dom ( hypotetiskt talat), från varsitt land. Oj vad dom bidrar till goda ting...
Desutom kom de ju aldrig fram till något vettigt. Så många högt uppsatta människor kan inte enas. Att de inte förstod det till att börja med får mig att tvivla på hur länge jorden kommer fortsätta snurra.....

lördag 19 december 2009

Kloka ord om Julen

Nu är det mindre än en vecka kvar till julafton och allt vad det innebär.
Men hur är julen för dom flesta då? Är den glad o varm och fylld av presenter och kärlek?
I mitt huvud är det inte så julen ser ut, tyvärr. Visst hade man önskat att den skulle vara sådan, men det är så lätt att man glömmer hur realiteten ser ut.
Verkligheten är ingen dröm.
Ingen saga.
Ingen fantasi.
Det är sten hård fakta, att på julen ( när människor ska vara så givmilda och vänliga som möjligt) är människor så pass otroligt egoistiska att man inte märker av det själv.
Jag är också sådan, och det vore fel av mig att säga något annat.
Jag menar, hur mycket pengar spenderar vi inte på julklappar? Och varför gör vi det? Jo för att sedan försäkra oss om att då får vi också en massa presenter. Men va fan, miljontals kr bara i Sverige varje jul, om vi hade skänkt alla dom pengarna till välgörenhet? Till människor som värkligen behöver pengarna?
Och då antyder jag på inget sätt att det är fel att ge varandra en julklapp eller två, så länge man alltid kommer ihåg vad julen egentligen går ut på...

lördag 5 december 2009

Något som behövs sägas...

Ord som ;hora, slampa, skabbig, äcklig, ful, tjock.. är ord som alla tjejer får höra någon gång. Det är dessa ord som utformar kvinnorna i vårat samhälle. Antingen gör dom oss starkare eller så trycker de ner oss totalt, men det finns en sak som är samma för alla flickor, vi tar åt oss. Som in i helvete tar vi åt oss. Vi ältar det, vi pratar om det, vi tänker på det och vi skadar oss själva med det. Vi tar åt oss så mycket att inombords är vi som tomatsoppa, helt mjuka och krossade. Det är såhär som vi blir utseendefixerade.



Plötsligt handlar allt om kläder, smink och hur man snabbast ska gå ner i vikt och ta världen med storm. Vi slåss som barn i sandlådorna om vem som ska få den snyggaste killen. Vet ni vad som gör oss tjejer såhär fucked up i huvudet? Jo det är alla killar. Det är egentligen dom som är utseendefixerade. Kanske inte alltid på sig själva men på dem som finns runt omkring dem. Tyvärr är det vi tjejer som är de som står runt dem. Det är vi som står där och tar i mot allt. Är man en kille blir man kallad för player om man strular och har sex med många brudar. Man blir nåt bra, man blir någon. Någon som alla kanske pratar om och i smyg ser upp lite till. Vi tjejer vill vara med dom. Vi skulle inte säga nej. Inte de heller.



Är det där i mot vi som strular och knullar runt så blir vi kallade för horor. Då är vi äckliga, skabbiga, fula osv. Och vet ni vad som händer mer? Joo, folk snackar skit. Vassa knivstick rakt in i ryggen som rent av kan döda dig. Ingen kille vill vara med en tjej som har ett sådant ryckte. Inte ens players. Ibland vill man bara hångla med någon, men man kan inte. Vi måste tänka så jävla mycket innan vi gör någonting. Till och med när vi gör det och efter vi har gjort det analyserar vi sönder. Det är därför vi är så jävla sönder i huvudet. Killar kommer alltid vara finare än oss, stå där och snegla ner från vinnarpallen. Där nedanför står en tjej och gråter. Plötsligt börjar man ta dessa fåniga, dumma killar på orden. Jag kanske är ful? Jag kanske är tjock? Jag måste banta för då kommer alla börja gilla mig mer. Då kommer någon se mig. Så går det några månader.



Nu är det ingen söt tjej som står där, det är en vilsen pinne. Någon som har byggt sig ett eget helvete. Djävulen är väl en kille? Vissa börjar skära sig. Djupa arga sår som man inte kan tvätta bort. Dom är där för alltid. Man lär sig hata dem. Man vill skrika men ingen orkar lyssna.



Killar i grupp är fega. Ensam kille är svag. Varför är det så? Blir en kille dissad av en tjej, då är hon genast skit. Han kan aldrig inse att det är han själv som är skiten. Killar förstår inte hur mycket dom kan förstöra. Av minsta lilla så trampar de ner oss till myror. Från tiger till myra.

"alltså du ser tjock ut på den bilden, skoja bara"

Där fick han nyss en tjej att börja tänka på att banta kanske skulle vara nåt

fredag 4 december 2009

BARNMISSHANDEL?!

Jag har funderat en del på det här med barnmisshandel.
Jag förstår väkligen inte var vuxna vill komma med att misshandla ett barn som är oskyldig, för det är alla barn, barn är barn och vuxna är vuxna. Vad ungen än har gjort har den vuxne aldrig rätt till att slå barnet.
Vad som är ännu mer fel är att den vuxne nästan aldrig inser att den gjort fel. Därför får också barnet ofta skuld känslor. Och det är mer fel än något annat. Speciellt om det handlar om ett litet barn. Barn är inte vuxna och ska inte behöva ta hand om vuxna.
Jag läste nyss på aftonbladet att en dagislärare hade misshandlat ungarna på dagis! Det måste ju helt seriöst vara något rubbat i deras huvud.
Det värsta med allt är att barnmisshandel alltid har existerat och antagligen alltid kommer göra de. Vi får väll bara hoppas att det minskar med åren och att folk skaffar sig en fungerande hjärna.